Szarlotka z mlekiem skondensowanym i syropem imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja zmiksuj z solą na puszysta masę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka, dalej miksuj, a na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż do blaszki 24 na 38 cm. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, a potem jeszcze 10 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Masa jabłkowa: masło roztop w garnku, dodaj jabłka, dolej syrop i tyle wody, tak aby przykryć jabłka (około 1 szklanka). Duś , aż do miękkości około 15 minut stale mieszając. Żelatynę rozpuść w ¼ szklance wrzątku. Pod koniec duszenia jabłek wsyp cukier waniliowy i cukier kryształ do smaku. Zestaw z palnika. Wrzuć żelatynę i rozmieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a kiedy zacznie tężeć wyłóż masę na wystudzony biszkopt. A kiedy masa będzie lekko stężała wyłóż na wierzch biszkopty.
3.Przygotuj masę mleczną. Żelatynę rozpuść we wrzątku, żeby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i tężejącą żelatynę. Wsyp cukier do smaku, jeśli masa byłaby za mało słodka(ale nie polecam, bo mleko skondensowane słodzone , zagęszczone jest wystraczająco słodkie). Masę wyłóż warstwę jabłkową. Schłodź w lodówce kilka godzin.
Komentarze