Szarlotka z mlekiem skondensowanym i syropem imbirowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

To pyszny sposób na słodki, domowy deser. Ma wspaniały aromat imbiru i wanilii.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    4 jaja
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Składniki masy jabłkowej:
    3 łyżki masła
    3,5 szklanki jabłek pokrojonych w kostce (czyli około 4 duże jabłka) +woda do zakrycia wierzchu ( około 1 szklanka wody )
    1/3 szklanki syropu imbirowego
    7 łyżeczek żelatyny+1/4 szklanki wrzątku
    Łyżeczka cukru waniliowego
    Cukier kryształ

    Składniki masy mlecznej:
    1 szklanka śmietany 30%
    1,5 szklanki mleka słodzonego zagęszczonego
    3,5 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    Ponadto:
    Biszkopty okrągłe około 15 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z mlekiem skondensowanym i syropem imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja zmiksuj z solą na puszysta masę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka, dalej miksuj, a na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż do blaszki 24 na 38 cm. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, a potem jeszcze 10 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Masa jabłkowa: masło roztop w garnku, dodaj jabłka, dolej syrop i tyle wody, tak aby przykryć jabłka (około 1 szklanka). Duś , aż do miękkości około 15 minut stale mieszając. Żelatynę rozpuść w ¼ szklance wrzątku. Pod koniec duszenia jabłek wsyp cukier waniliowy i cukier kryształ do smaku. Zestaw z palnika. Wrzuć żelatynę i rozmieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a kiedy zacznie tężeć wyłóż masę na wystudzony biszkopt. A kiedy masa będzie lekko stężała wyłóż na wierzch biszkopty.
  • 3. Przygotuj masę mleczną. Żelatynę rozpuść we wrzątku, żeby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i tężejącą żelatynę. Wsyp cukier do smaku, jeśli masa byłaby za mało słodka(ale nie polecam, bo mleko skondensowane słodzone , zagęszczone jest wystraczająco słodkie). Masę wyłóż warstwę jabłkową. Schłodź w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować