Szarlotka z migdałami na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Smaczna i prosta w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem płatków migdałów, posypana cukrem pudrem.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    250 gram zimnego masła
    50 gram smalcu
    2 zimne jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Pozostałe składniki:
    2 kg kwaśnych jabłek, np. reneta
    5 łyżek cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    60 gram płatków migdałów
    1 łyżka oleju kokosowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z migdałami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier, smalec, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Zawijamy każdą z nich w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem. Dusimy około 15-20 minut, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Połowę ciasta kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód blachy. Na ciasto wykładamy jabłka z migdałami, wyrównujemy powierzchnię.

    Drugą połowę ciasta również kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu.

    Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować