Szarlotka z miechunką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Dla mnie nie ma lepszego ciasta od szarlotki, często ją piekę, szczególnie taką na kruchym cieście. Tym razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 gram mąki pszennej
    150 gram masła
    150 gram cukru
    2 żółtka
    Masa jabłkowa:
    4 jabłka
    50 gram miechunki suszonej
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    Tortownica 22 cm.
    Masło do wysmarowania formy
    Bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z miechunką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszy6stko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować