Z soczystymi jabłkami, kremem mascarpone, herbatnikami i czekoladą.Połączenie nietypowe, ale za to niesamowicie smaczne.Robi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika!
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
( blacha 20×20 )
* twarde, słodkie jabłka – 1 kg ( waga już obranych )
* orzechy włoskie – 150 g
* mascarpone – 500 g
* herbatniki – ok. 50 szt
* cukier – 0,5 szkl
* czekolada mleczna – 200 g
* masło – 1 czubata łyżka
Szarlotka z mascarpone, orzechami i czekoladą – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, dodajemy podprażone i posiekane orzechy oraz mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy
Na blasze układamy warstwę herbatników, przykrywamy 1/ masy jabłkowej, zakrywamy herbatnikami, i ponownie układamy jabłka – tak tworzymy 3 warstwy.
Całość oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z masłem.
Komentarze