Szarlotka z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój wypiek smakuje całej rodzinie. Szarlotka po prostu sama znika ze stołu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
    1/2 szklanki malin,
    3 szklanki mąki,
    4 jajka,
    półtorej szklanki cukru,
    sól,
    kostka margaryny,
    bułka tarta, tłuszcz do formy,
    2 łyżki śmietany,
    garść rodzynek,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    budyń czekoladowy,
    cukier puder do posypania ciasta

Szarlotka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieć ciasto. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z 1/2 szklanką cukru, dodaj rodzynki i maliny. Blachę wysmaruj tłuszczem, dokładnie wysyp tartą bułką, wylej połowę ciasta. Wyłóż doprawione i utarte jabłka, z białek ubij pianę z resztą cukru, odrobiną soli, oraz budyniem czekoladowym i wyłóż ją na utarte jabłka. Pozostałą połowę ciasta pokrusz na kawałeczki i potrzep nią szarlotkę. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz około 45 minut. Przed podaniem ciasta, posyp je cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy