Szarlotka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieć ciasto. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z 1/2 szklanką cukru, dodaj rodzynki i maliny. Blachę wysmaruj tłuszczem, dokładnie wysyp tartą bułką, wylej połowę ciasta. Wyłóż doprawione i utarte jabłka, z białek ubij pianę z resztą cukru, odrobiną soli, oraz budyniem czekoladowym i wyłóż ją na utarte jabłka. Pozostałą połowę ciasta pokrusz na kawałeczki i potrzep nią szarlotkę. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz około 45 minut. Przed podaniem ciasta, posyp je cukrem pudrem.
Komentarze