Szarlotka z lukrem z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
2.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy cukrami i cynamonem i mieszamy by obkleiły jabłka, dodajemy 1 galaretkę cytrynowa i ponownie dokładnie mieszamy.
3.Na podpieczony spód układamy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy wycinamy dowolny wzorek dekoracyjny i przykrywamy tartę dociskając brzegi.
4.Placek wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
5.Lukier:
Ubijamy białko ze szczypta soli do sztywności, utrwalamy porcjami cukru pudru, dodajemy sok z cytryny i tak do osiągnięcia gęstości.
6. Po upieczeniu, po schłodzeniu dekorujemy lukrem.
Komentarze