Szarlotka z lukrem i malinami

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12 %
2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:
1 kg kwaśnych i twardych jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon mielony według uznania

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z lukrem i malinami

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.
  • 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
  • 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
  • 5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.
  • 6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserna słodkociastalukierszarlotkapieczonedla gościPoczęstunekdomowe ciastoprzepis_miesiąca1000domowa szarlotkaszarlotka z lukremszarlotka z lukrem i malinami

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: luna19

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Ucierane

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ucierane z malinami i kruszonką

Pyszne ciasto z owocami i chrupiącą...

sernik z malinami i oreo

Dodane przez: agarybak76

Sernik z oreo i malinami

Smakowite połączenie słodkich ciastek...

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

Dodane przez: igraszki losu

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

Sezon dyniowy w pełni warto przygotować...

Piegusek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi...

Gdy nie mamy czasu,żeby upiec tradycyjny...

Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

Dodane przez: Jola1977-1977

Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

Tak przygotowany kołacz, ma trzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE