Szarlotka z lukrem i malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia


    Nadzienie:
    1 kg kwaśnych i twardych jabłek
    1 cukier waniliowy
    cynamon mielony według uznania

    Lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
    2 szklanki świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z lukrem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.
  • 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
  • 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
  • 5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.
  • 6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować