szarlotka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chyba nikt nie ma czasu spędzać wieczności w kuchni, a to błyskawiczna wersja klasycznej szarlotki, z wykorzystaniem zamrożonego kruchego ciasta. Oczywiście wszystkie składniki są home made :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g mąki krupczatki
    kostka masła
    100 g cukru pudru
    miąższ z laski wanilii
    łyżeczka oleju
    2-3 zółtka
    1 łyżka śmietany
    do ozdoby: suszone plasterki pomarańczy
    nadzienie:
    6 dużych antonówek
    2 szklanki cukru
    płaska łyżeczka świeżotartego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto robię kilka dni przed i wkładam do zamrażarki czyli:
    na stolnicy siekam mąkę z zimnym masłem i cukrem pudrem, następnie dodaję mokre skladniki, żółtka, olej, śmietanę , miąższ z laski wanilii (same ziarenka ze środka)
  • 2. jabłka - obieram, pozbywam się gniazd nasiennych, kroje w dużą kostkę i przesmażam z cukrem , dodaję cynamon, mieszam masę
  • 3. wyjmuję z zamrażarki ciasto i ścieram na dużych oczkach ciasto, tak by pokryło formę, wykładam schłodzone jabłka, następnie na warstę z jabłek ścieram ciasto
    piekę w 180'C około 20-30 min

Porady

nadmiar ciasta trzeba szczelnie zapakować iii lepiej nie kłaść do tej samej szuflady co mięso , wiem bo sama położyłam na wędzonkę i nie było już jadalne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować