Klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Jedno z moich ulubionych. Pyszne i do tego proste w przygotowaniu. Rewelacyjne do kawy. Świetnie smakuje z lodami.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: ( u mnie blaszka 23cm x27 cm)
ciasto:
3 szklanki mąki,
200 g masła,
4 żółtka,
szklanka cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
warstwa jabłkowa:
ok. 1 kg winnych jabłek ( najlepiej szara reneta),
1 łyżeczka cynamonu,
3-4 łyżki cukru trzcinowego,
2-3 łyżki bułki tartej,
2- 3 łyżki wody,
Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier trzcinowym. Ciasto ugniatamy aż powstanie jednolita masa. Dzielimy na 2 części, jedna większą ( na spód) i drugą mniejszą ( na kruszonkę). Mniejsza cześć ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na około 30 min, tak aby ciasto się schłodziło i było łatwiej je zetrzeć na tarce.
Większą część układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, cukier i wodę. Podgrzewamy je na małym ogniu przez około 10 do 15 min, aż zaczną się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto przeznaczone na kruszonkę i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze