Szarlotka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Jedno z moich ulubionych. Pyszne i do tego proste w przygotowaniu. Rewelacyjne do kawy. Świetnie smakuje z lodami.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: ( u mnie blaszka 23cm x27 cm)
    ciasto:
    3 szklanki mąki,
    200 g masła,
    4 żółtka,
    szklanka cukru trzcinowego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    warstwa jabłkowa:
    ok. 1 kg winnych jabłek ( najlepiej szara reneta),
    1 łyżeczka cynamonu,
    3-4 łyżki cukru trzcinowego,
    2-3 łyżki bułki tartej,
    2- 3 łyżki wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier trzcinowym. Ciasto ugniatamy aż powstanie jednolita masa. Dzielimy na 2 części, jedna większą ( na spód) i drugą mniejszą ( na kruszonkę). Mniejsza cześć ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na około 30 min, tak aby ciasto się schłodziło i było łatwiej je zetrzeć na tarce.
    Większą część układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, cukier i wodę. Podgrzewamy je na małym ogniu przez około 10 do 15 min, aż zaczną się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto przeznaczone na kruszonkę i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować