Szarlotka z kremem francuskim zapiekana

4.48 (178 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna, delikatna, krucha szarlotka, z kremem francuskim.....

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g mąki
    60 g cukru pudru
    90 g masła
    1 żółtko

    Nadzienie:
    600 g jabłek
    90 g cukru
    30 g migdałów
    skórka z 1 cytryny
    cukier z prawdziwą wanilią
    łyżeczka cynamonu

    Krem:
    1 szklanka mleka
    60 g cukru
    30 g mąki
    60 g masła
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z kremem francuskim zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (najlepiej w malakserze), tortownicę posmarować masłem i podsypać bułką tartą, wyłożyć kruche ciasto, rozprowadzić i dokładnie ugnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać skórkę z cytryny, posiekane migdały, cynamon, cukier i cukier z wanilią, całość podsmażyć w rondelki do miękkości.
  • 3. Krem: Wszystkie składniki kremu włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić, od czasu do czasu wymieszać aby nie zrobiły się grudki.
  • 4. Schłodzone kruche ciasto podpiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut, wyjąć, ułożyć jabłka, na górę krem, posypać cukrem i ponownie zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Porady

Podawać na gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować