Szarlotka z kremem francuskim zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (najlepiej w malakserze), tortownicę posmarować masłem i podsypać bułką tartą, wyłożyć kruche ciasto, rozprowadzić i dokładnie ugnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać skórkę z cytryny, posiekane migdały, cynamon, cukier i cukier z wanilią, całość podsmażyć w rondelki do miękkości.
3.Krem: Wszystkie składniki kremu włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić, od czasu do czasu wymieszać aby nie zrobiły się grudki.
4.Schłodzone kruche ciasto podpiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut, wyjąć, ułożyć jabłka, na górę krem, posypać cukrem i ponownie zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Komentarze