Szarlotka z kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest łatwa do przygotowania i zawsze wychodzi.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    6 łyżek gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5- 2 kg jabłek
    2 łyżki miodu naturalnego
    ok. 1 łyżki cynamonu
    sok z cytryny

    Beza kokosowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    15 dag wiórek kokosowych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Beza

Szarlotka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec przez 15-20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, delikatnie mieszając. Pianą rozsmarować zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować