Szarlotka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec przez 15-20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, delikatnie mieszając. Pianą rozsmarować zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.
Komentarze