Szarlotka z kokosem

4.51 (176 ocen)

Smakowita szarlotka z kokosem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek wody

    Jabłka:
    1 kg jabłek
    3 szklanki wody
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru

    Posypka kokosowa:
    100g masła
    100g cukru
    200g kokosu
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka. Dodać cukier, żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia , wlać wodę - delikatnie wymieszać.
    Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w paseczki. Ugotować 3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru , wrzucić kawałki jabłek i ugotować kompot - uważać żeby się nie zrobił dżem ! . Odlać niepełna szklankę kompotu , wymieszać w niej budynie i wlać do gotującego się kompotu. Ugotować budyń,
    Wyłożyć na podpieczony biszkopt
  • 3. Posypka kokosowe:
    W garnku roztopić masło, dodać cukier odstawić z gazu dodać wiórki kokosowe i 2 całe jajka - wymieszać i wyłożyć na budyń.
    Piec 20-25 min do zarumienienia się kokosu w temperaturze 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować