Szarlotka z kisielem w korzennym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Inna wersja tradycyjnej szarlotki

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy korzennej

    Jabłka:
    1 kg jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
    2 kisiele (najlepiej jabłkowe ale mogą być cytrynowe)
    200 ml wody zimnej
    2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Szarlotka z kisielem w korzennym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy przesiane mąki, proszek i przyprawę korzenną. Bardzo delikatnie mieszamy.
    Wylewamy do formy (tortownica kwadratowa lub okrągła- śr. 21cm).
    Pieczemy w 180 st C przez 30-40 min.
    Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Jabłka:
    Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagotowujemy w garnku (trochę gotujemy).
    Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się jabłek. Energicznie mieszamy. Dodajemy cynamon, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Bardzo dobrze mieszamy.
  • 3. Jeden placek wkładamy na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wykładamy na niego gorącą masę i przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy.
    Odstawiamy do zastygnięcia.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy