Szarlotka z jagodami

4.5 (201 ocen)

Szarlotka z dodatkiem jagód, które nadały ładnego koloru jabłkom. Kruche ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.

Składniki:


  • CIASTO KRUCHE:
    500g mąki pszennej
    200g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    NADZIENIE:
    1 1/2 kg jabłek
    1 szklanka jagód
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Szarlotka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić na mniejsze części. Wsypać do dużego garnka, dodać cukier i jagody. Mogą być świeże lub mrożone. Chwilę podsmażyć, aż się zeszklą. Nie należy ich całkowicie rozgotowywać.
  • 2. Mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Na blachę (23x33) zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta. Wyłożyć jabłka z jagodami i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 190*C przez ok 40min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować