Trochę inna szarlotka. Do startych jabłek dodaje się tutaj ubitą pianę z białek i wszystko razem miesza. Jest raczej mało słodka ale podana na ciepło z gałką waniliowych lodów jest "w sam raz" ;)
60 min
Składniki:
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
4 czubate łyżki cukru (ok. 80 g)
2 białka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
250 g masła
2 żółtka
4 czubate łyżki cukru (ok. 70 g)
3 łyżki z lekkim czubkiem kwaśnej śmietany 18%
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
Szarlotka z jabłkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i cynamon, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do jabłek, wymieszać.
2.Ciasto:
Do mąki dodać masło, żółtka, cukier, śmietanę i sodę. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 200°C, podpiec spód przez ok. 10- 12 minut.
3.Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki w której pieczona jest szarlotka. Zdecydowanym ruchem odwrócić papier z ciastem "do góry nogami" tak by ciasto znajdowało się nad masą jabłkową a papier był na górze. Delikatnie zdjąć papier (można pomóc sobie nożem). W razie potrzeby lekko rozciągnąć brzegi ciasta do brzegów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec jeszcze ok. 35-40 minut, do uzyskania złotego koloru ciasta.
Wierzch posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z gałką lodów :)
Komentarze