Szarlotka z jabłkiem i rabarbarem

0 (0 ocen)

Dziecinnie proste ciasto, jego przygotowanie zajmuje chwilę, polecam zapracowanym i lubiącym kwaskowe smaki.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
    1,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki śmietany 18%
    0,5 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 duże słodkie jabłko
    4 pałki rabarbaru
    4 kopiaste łyżki cukru
    1 kisiel cytrynowy

Szarlotka z jabłkiem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar i jabłko myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski.
    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Obie mąki mieszamy z proszkiem.
    Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po łyżce mąkę, dolewamy porcjami margarynę.
    Na końcu dodajemy śmietanę.
    Ciasto powinno mieć konsystencję mazistą , nie lejącą.
  • 2. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 ciasta.
    Do miski z rabarbarem dodajemy cukier i suchy proszek kisielowy, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto. Resztę ciasta kładziemy kleksami na owoce, pomagając sobie drugą łyżką.
    Pieczemy w 180*C do suchego patyczka (ok.35 -40 minut).
    Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Dodany do owoców kisiel "zwiąże" sok i zapobiegnie rozmiękaniu ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy