niby prosta szarlotka a smakuje wysnienicie , jakbłka smazone z garaletką otulone kruchym ciastem - smaczna i swietnie sie kroi, nie rozpada!!po prostu polecam
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1. Kruche ciasto:
około 350 g mąki pszennej
200 g masła
1 jajko
3 żółtka
2 łyzki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Nadzienie z jabłek :
1, i 1\2 kg obranych kwaskowych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka - u mnie truskawkowa
oraz woda do podlania
Szarlotka z galaretką otulona kruchym nakładanym po kawałku ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia , dodaję posiekane masło oraz pozostałe składniki.Zagniatam ciasto, formuje kulę. Ciasto dziele na połowe , schładzam w lodówce.
Blaszke natłuszczam , wykładam papaierem , oprószam bułka tarta i rozprowadzam połowe rozwałkowanego ciasta, nakłuwam gdzieniegdzie widelcem.Blachę i drugą część ciasta chowam do lodówki.
2. Masa z jabłek z galareka:
Jabłka obieram i kroje w wieksza kostkę . Umieszam w garnku , dodaje 3\4 szklani wody i smaże do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypuję suchą galaretkę, cynamon i cukier.
Mieszam, odstawiam do przestudzenia.
Na ciasto w blaszce wykładam mase z jabłek . Drugą część ciasta rozwałkowuje i to rozwałkowane ciasto kroje w wieksza kostke ) tak mniej wiecej 3 na 2 cm i te kawałki ciasta układam na jabłkach ( Ciasto gdzieniegdzie nakładam na siebie..)Pieke w 180 stopniach 45 minut. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem, smacznego.
Komentarze