Szarlotka z dzikich jabłek

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka zrobiona z dzikich, soczystych jabłek. Z racji tego, że mamy mokry rok dziko rosnąca jabłoń na granicy pól z lasem, obrodziła dużymi, soczystymi jabłkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    6 żółtek + 1 jajko
    łyżka soku cytrynowego
    cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki soli
    łyżeczka proszku do pieczenia bio
    Jabłka:
    2-2,5 kg obranych, pokrojonych w kawałki jabłek( u mnie dzikorosnące)
    1 szklanka cukru trzcinowego, cukier puder trzcinowy do posypania
    3 łyżki tapioki ( skrobia z manioku)
    łyżeczka mielonego cynamonu
    Blacha 36x28 cm wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z dzikich jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.
  • ciasto 2. Ciasto dzielę na dwie nierówne części.
  • ciasto 3. Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Resztę ciasta w woreczku schładzam w zamrażarce.
  • ciasto 4. Kawałki jabłek posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobią okleiła każdy kawałek jabłka).
  • ciasto 5. Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Schłodzoną resztę ciasta za pomocą tarki ścieram na wiórki bezpośrednio na jabłka. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.
    Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.

Porady

Moje jabłka były bardzo soczyste dlatego dodałam tapioki ( skrobi z manioku) ponieważ doskonale zagęszcza potrawy i nie zmienia smaku potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cukier trzcinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować