Szarlotka z cynamonem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny przepis dla zapracowanych smakoszy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dużych jabłek,
    1 pełna szklanka kaszy mannej,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    1/2 kostki masła,
    1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    cynamon,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z cynamonem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.
  • 2. Umyj dokładnie jabłka i obierz je ze skórki. Zetrzyj na tarce. Wysmaruj tortownicę i pokryj jej dno warstwą "suchych" produktów. Następnie ułóż warstwę startych jabłek. Czynność tą powtarzaj tak długo, aż obie miski będą puste.
  • 3. Na końcu całą powierzchnię pokryj startym na tarce masłem. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp szarlotkę cynamonem i cukrem pudrem.

Porady

Starte jabłka w misce przykryj najlepiej talerzem, aby owoce nie ściemniały. Ostatnią warstwę muszą tworzyć suche produkty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować