Szarlotka z cynamonem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.
2.Umyj dokładnie jabłka i obierz je ze skórki. Zetrzyj na tarce. Wysmaruj tortownicę i pokryj jej dno warstwą "suchych" produktów. Następnie ułóż warstwę startych jabłek. Czynność tą powtarzaj tak długo, aż obie miski będą puste.
3.Na końcu całą powierzchnię pokryj startym na tarce masłem. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp szarlotkę cynamonem i cukrem pudrem.
Porady
Starte jabłka w misce przykryj najlepiej talerzem, aby owoce nie ściemniały.
Ostatnią warstwę muszą tworzyć suche produkty.
Komentarze