Szarlotka z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto,które uwielbiają moi znajomi i rodzina . Bardzo łatwe do przyrządzenia .Znakomicie nadaje się do jesiennej popołudniowej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    100g masła (najlepiej pokrojonego na mniejsze kawałki)
    0,5 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    1kg jabłek (najlepiej jakichś kwaśnych)
    2 łyżeczki cynamonu
    0,5 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schować na 1h do lodówki . 1/3 ciasta schować do zamrażalnika , a reszta wylepić wcześniej wysmarowaną masłem blachę .Jabłka umyć , obrać i wydrążyć gniazda z nasionami . Pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić na wolnym ogniu , tak by powstał z nich dżem ( dobrze by było gdyby część jabłek dalej była lekko twarda) . Gotowy dżem wystudzić i wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto . Wygładzić. Z zamrażalnika wyjąć resztę ciasta i równomiernie zetrzeć je na tartce na jabłka . Tak przygotowane ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni . Po wyjęciu wystudzić i posypać cukrem pudrem .

Porady

Wysmarowaną masłem blachę warto wysypać bułką tartą.Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować