Szarlotka z ciasteczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka nie tylko jest pyszna ale i ładnie wygląda

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku
    szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    0,5 kostki masła
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18%
    Nadzienie:
    9 jabłek obranych i pokrojonych w plastry(najlepiej szara reneta)
    pół szklanki wody
    1,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki soku z cytryny
    Piana:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy
    Dodatkowo:
    3 łyżki tartej bułki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szarlotka z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło i margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
    Następnie ciasto podzielić na 2 części 1/3 i 2/3
    Zawinąć w folie i włożyć na 1h do zamrażarki.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka umieścić w garnku dodać wodę i dusić ok 20 minut .Dodać cynamon i cukier. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z sokiem z cytryny i czekać aż pyrnie.
  • 3. Piana:
    Ubić pianę z białek. Dodać cukier i budyń. Dobrze wymieszać.
  • 4. Podgrzać piekarnik, formę (33x23 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Większą połowę ciasta rozwałkować i podpiec.
    Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą wykładamy jabłka i pianę z białek .
    Z drugiej połowy ciasta przygotowujemy ciasteczka i wykładamy na pianę.Piec około 1h aż ładnie się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować