SZARLOTKA z BUDYNIOWĄ PIANKĄ na KAKAOWYM cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placuszek ten to pyszne połączenie jabłek z cynamonową nutą, kruchego ciasta oraz delikatnej budyniowej pianki. Efektownie wygląda i wspaniale smakuje a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak może się zdawać.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    250 g masła / margaryny
    5 żółtek
    3-5 łyżek cukru
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki

    pianka białkowo-budyniowa:

    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 budynie malinowe bez cukru / mogą być waniliowe lub śmietankowe
    0,5 szklanki oleju

    masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    1 galaretka pomarańczowa

    tortownica o wymiarach 28 cm.
    papier do pieczenia

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z budyniową pianką na kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i prażymy by nieco zmiękły a następnie dodajemy - wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia na bok.

    Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, po czym ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
    Po 30 min. połowę ciasta ścieramy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 20 min. w temp 180 stopni. Gdy ciasto się podpiecze wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy piankę białkowo-budyniową. Ubijamy pianę z białek do której stopniowo dodajemy cukier oraz wsypujemy budynie. A na samym końcu ubijając powoli dodajemy olej.

    Przestygnięte jabłka wykładamy na przestudzony spód ciasta i wyrównujemy. Na masę jabłkową wykładamy gotową budyniową piankę i wyrównujemy. Na wyrównany wierzch pianki ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika do 180 stopni na 40-45 min. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Porady

składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować