szarlotka z budyniem i kokosową bezą

  • wyświetlono: 849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita szarlotka, po prostu spróbujcie, a nie pożałujecie.Wbrew pozorom robi się ją szybciutko i bezproblemowo.

capri
  • 60min

Składniki

ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 gramów zimnego masła lub margaryny
szczypta soli

masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (waga proszku - 80 g)
1 litr mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z małą górką)
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
6 kopiastych łyżek cukru
2 łyżki masła

kokosowa beza:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
200 gramów wiórków kokosowych

dodatkowo:
1,7 - 2 kg jabłek (polecam renety, antonówki, lecz każde inne też się nadadzą, wybierajcie jak najmniej soczyste)
3 - 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie to 2 łyżki będą ok)
3 łyżki bułki tartej do posypania spodu

Sposób przygotowania przepisu:

szarlotka z budyniem i kokosową bezą

  • xx1. Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno ostrym długim nożem.
    Potem wbić żółtka, dodać śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem, spód wylepić ciastem, podnieść rancik na 2 cm, nakłuć w wielu miejscach widelcem.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wsadzić ciasto, podpiec przez 15 minut, wyjąć i ostudzić.

    Kiedy ciasto stygnie zabieramy się za jabłka.
    Obieramy je, kroimy na ćwiartki, ćwiartki na plasterki (niezbyt cienkie), zasypujemy cukrem, odstawiamy na 20 - 30 minut, powstały sok zlewamy.
  • xx2. Podpieczony spód zasypujemy bułką tartą, układamy jabłka.
    Teraz zabieramy się za budyń.
    800 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
    W pozostałych 200 ml rozrabiamy proszek budyniowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, możemy pomóc sobie mikserem by mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.
    Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń.

    Gorący budyń przekładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, pod koniec pieczenia budyń z wierzchu może zacząć się rumienić, możemy go przykryć folią aluminiową uważając by się nie przykleiła do budyniu).


    5 minut przed upływem wyżej wymienionego czasu białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (około 2 minut).
    Następnie wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką.
    Otwieramy piekarnik, wysuwamy ciasto, rozprowadzamy z wierzchu bezę, wyrównujemy powierzchnię.

    Ciasto zapiekamy jeszcze przez około 15 minut dopóki beza się nie zezłoci.

    Szarlotkę po wyłączeniu piekarnika od razu wyjmujemy na blat i studzimy.

    Smacznego !! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciwiórki kokosowejabłkabudyńjabłecznikciasto kruchez budyniembeza kokosowa

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z budyniem.

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z budyniem

Jest to mój jubileuszowy setny...

szarlotka malinowa z bezą

Dodane przez: agarybak76

Szarlotka malinowa z bezą

Kruchy spód, malinowe jabłka w...

Szarlotka z budyniem jabłkowym

Dodane przez: juchab

Szarlotka z budyniem jabłkowym

Coś znanego i lubianego w nieco...

Szarlotka z serem i bezą

Dodane przez: edyta99417

Szarlotka z serem i bezą

Ciasta to moja specjalność.Zawsze...

szarlotka z bezą

Dodane przez: joanna1974

szarlotka z bezą

kwaśne jabłka i słodka beza :-)

image-03ltxnc

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Szarlotka z budyniem

Pyszna, szybka domowa szarlotka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE