Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

Banalny jabłecznik a niebanalny smak.

Składniki:

  • 60 dkg mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    2,5 łyżeczki proszku
    5 żółtek
    3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
    3 paczki budyniu
    1 litr mleka
    jabłka (ilość wg uznania)
    cukier waniliowy
    cukier puder do posypania

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka 2 1. Mąkę, cukry, proszek, margarynę, żółtka i śmietanę zagnieść. Podzielić na 2 części.
    Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ciasto: tartymi jabłkami, następnie ciepłym budyniem ( ugotować 3 opakowania budyniu na litrze mleka z 3 łyżkami masła) i drugą częścią ciasta.
    Piec około godziny w 180`C - do suchego patyka. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy