Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, budyń i jabłka pachnące cynamonem to połączenie doskonałe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    Pół margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    Około 1 kg jabłek
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    2 płaskie łyżeczki cukru

    Budyń waniliowy
    2 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3/4 i 1/4. Włożyć na pół godziny do zamrażarki.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem i cynamonem. Masa musi być gęsta (jeśli jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej lub galaretki w proszku).

    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu (warto dać trochę mniej mleka, np. 450 ml zamiast 500 ml).

    3/4 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do tortownicy o średnicy 26 cm. Lekko uklepać. Na ciasto wyłożyć gorący budyń, a na to masę jabłkową.

    2 białka ubić mikserem (można dodać pół łyżeczki cukru). Pianę ubitą z białek wyłożyć na jabłka.

    1/4 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na pianę z białek.

    Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować