Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3/4 i 1/4. Włożyć na pół godziny do zamrażarki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem i cynamonem. Masa musi być gęsta (jeśli jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej lub galaretki w proszku).
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu (warto dać trochę mniej mleka, np. 450 ml zamiast 500 ml).
3/4 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do tortownicy o średnicy 26 cm. Lekko uklepać. Na ciasto wyłożyć gorący budyń, a na to masę jabłkową.
2 białka ubić mikserem (można dodać pół łyżeczki cukru). Pianę ubitą z białek wyłożyć na jabłka.
1/4 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na pianę z białek.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec godzinę.
Komentarze