Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto pokryte soczystymi , pokrojonymi w kosteczkę jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    ( 24×26)

    CIASTO :

    * mąka – 3,5 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * śmietana 18% gęsta – 2 łyżki

    * jajko – 2 szt

    * cukier – 3/4 szkl

    * margaryna – 250 g

    * cukier waniliowy – 1 op

    MASA :

    * mleko – 750 ml

    * budyń waniliowy – 2 op

    * cukier – 5 łyżek

    * jabłka – 1 kg

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    CIASTO :

    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).

    Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .

    MASA :

    Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie.

    Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.

    Obieramy jabłka , kroimy w kostkę , układamy na cieście.

    Zalewamy gorącym budyniem.

    Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

    Studzimy , posypujemy cukrem pudrem .

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować