Szarlotka (jabłecznik) z budyniem

5 (159 ocen)

Kazdy łasuch jej ulegnie!

Składniki:

  • Składniki na ciasto (przepis na dużą blachę)
    • 50dkg mąki
    • Kostka margaryny
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 2 jaja
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • Cukier wanilinowy

    • 2 budynie śmietankowe (waniliowe)
    • 3 szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru

    • Około 1 ½ kg jabłek (najlepiej winnych)
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Szarlotka (jabłecznik) z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
    Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią dno blachy. Na cieście układamy pokrojone cienko jabłka.
  • 2. Przygotowujemy budyń i gorący wlewamy na jabłka. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy na masie budyniowej.
  • 3. Pieczemy około 50 minut w około 180’C.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować