Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i po jednym żółtku.Następnie przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, połącz z masą jajeczną i wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (26cm). Piecz 30 minut w temp.180st.Wystudż.
2.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś na małym ogniu dodając cukier, sok z cytryny i kilka łyżek wody.Kiedy z jabłek powstanie mus, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj i wystudż.
3.Żelatynę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej i rozpuszczoną wlej do ubitej z cukrem śmietany. Masę rozłóż na ostudzonych jabłkach, wyrównaj.
4.Składniki na polewę gotuj 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Polewę delikatnie rozprowadż na ubitej śmietanie i wstaw do lodówki.
Porady
czas pracy skrócą gotowe musy lub konfitury jabłkowe.
Komentarze