Szarlotka z bitą śmietaną

4.99 (159 ocen)

Klasyczna, na biszkopcie z musem jabłkowym, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Prostota a zarazem prawdziwa poezja smaku. Polecam!

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek
    pół szkl.mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szkl.cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    mus: 2 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    łyżka soku z cytryny
    łyżka cukru

    masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    łyżka cukru pudru

    polewa: 4 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka masła
    1 łyżka kakao
    pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed upieczeniem 1. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i po jednym żółtku.Następnie przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, połącz z masą jajeczną i wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (26cm). Piecz 30 minut w temp.180st.Wystudż.
  • jabłka połącz z galaretkami 2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś na małym ogniu dodając cukier, sok z cytryny i kilka łyżek wody.Kiedy z jabłek powstanie mus, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj i wystudż.
  • masę śmietanową rozsmaruj na jabłkach 3. Żelatynę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej i rozpuszczoną wlej do ubitej z cukrem śmietany. Masę rozłóż na ostudzonych jabłkach, wyrównaj.
  • 4. Składniki na polewę gotuj 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Polewę delikatnie rozprowadż na ubitej śmietanie i wstaw do lodówki.

Porady

czas pracy skrócą gotowe musy lub konfitury jabłkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować