Szarlotka z bezową pianką i malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min

Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Blacha 25/30 cm

    Ciasto:
    1,5 szkalnki mąki tortowej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    5 żółtek
    25 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa jabłkowa:
    1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
    1 kisiel słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker
    2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
    2 łyżki wody

    Bezowa pianka:
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker
    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    1/2 litra świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka z bezową pianką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a0puw5 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.
    Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą.
    Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki.
  • image-1swgiv4 2. Masa z jabłek:
    Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.
  • image-26jyk7y 3. Bezowa pianka:
    Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.
  • image-13bfd17 4. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu.
    Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować