Szarlotka z bezową pianką

  • wyświetlono: 863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata :)

12932735_835366933257781_492928858541107693_n
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej (450 g)
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
250 g margaryny
50 g smalcu
5 żółtek
Szczypta soli

JABŁKA
1 kg jabłek (szara reneta)
400 g gruszek
¼ szklanki cukru
1 kisiel morelowy(lub cytrynowy)
1 łyżeczka cynamonu

BEZA
5 białek
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki kartoflanej
Szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z bezową pianką

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.
    Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.)

    JABŁKA:
    Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, dopiero ważymy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Wsypujemy cukier, kisiel morelowy i cynamon, następnie dobrze mieszamy.

    BEZA:
    Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy jeszcze chwilę, aby grudki cukru się rozpuściły. Dodajemy mąkę kartoflaną i miksujemy.

    PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI:
    1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
    2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto.
    3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy.
    4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości.
    5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy.
    6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
    Pieczemy około 35 minut.
    7. Po wystygnięciu ciasta, posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkaDesergruszkiciastaszarlotkaciasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Niezwykle pyszne ciasto.Idealnie...

Szarlotka z wiśniową pianką.

Dodane przez: weronika63

Szarlotka z wiśniową pianką

Pyszna szarlotka upieczona na kruchym...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BEZOWE Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto bardzo pyszne, chrupiące.

PYSZNA SZARLOTKA Z PIANKĄ

Dodane przez: Aga72

SZARLOTKA Z PIANKĄ

bardzo smaczne ciasto

image-0kgr525

Dodane przez: wiesiołek

Szarlotka czekoladowa z pianką cytrynową

Pyszna, podwójnie owocowa z prawdziwą...

Szarlotka z pianką i kruszonką

Dodane przez: elaa

Szarlotka z pianką i kruszonką

Piekę je bardzo często. Jest to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE