Szarlotka z bezą i orzechami

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120g masła
    3 żółtka (z dużych jajek)
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka śmietany

    nadzienie:
    1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka)
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu (opcjonalnie)

    beza:
    3 białka (z dużych jajek)
    100g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Szarlotka z bezą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać ok 1/3 szklanki wody i dusić, aż zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Oprószyć cynamonem.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC.
    Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko.
    Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC.
    Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce.
    Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować