Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką w kształcie ciasteczka. Szarlotka oblana polewą cytrynową. Tą szarlotkę upiekłam w zeszłym tygodniu a w tym musiałam powtórzyć, bo bardzo rodzinie zasmakowała.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-5 żółtek
-150 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-250 g. masła lub margaryny
-2 łyżki gęstej śmietany 18 %
-500 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
-2,5 kg. jabłek na czysto
-3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
-50 g. masła
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta cynamonu
-bułka tarta albo pokruszone biszkopciki
BEZA:
-5 białek
-szczypta soli
-150 g. cukru
-1 śmietankowy albo waniliowy budyń
-ok.100 ml. oleju
LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-gorąca woda
Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami, solę i śmietaną. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na ciasteczka. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.Posypać tartą bułką albo pokruszyć z 3 biszkopciki.
2.masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10-15 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem)
Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
3.beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Na koniec dodać olej i też chwilkę zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
4.ciasteczka-Z pozostawionego ciasta zrobić ciasteczka. Można jak tu, wyciskając w silikonowej macie. Albo wykroić jakąś foremką, czy po prostu ciasto rozkruszyć.Ciasteczka ułożyć na bezie.
5.Piec ok.70 min.w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje.
6.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.
Komentarze