Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką w kształcie ciasteczka. Szarlotka oblana polewą cytrynową. Tą szarlotkę upiekłam w zeszłym tygodniu a w tym musiałam powtórzyć, bo bardzo rodzinie zasmakowała.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -5 żółtek
    -150 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -250 g. masła lub margaryny
    -2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    -2,5 kg. jabłek na czysto
    -3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
    -50 g. masła
    -sok z 1/2 cytryny
    -szczypta cynamonu
    -bułka tarta albo pokruszone biszkopciki

    BEZA:
    -5 białek
    -szczypta soli
    -150 g. cukru
    -1 śmietankowy albo waniliowy budyń
    -ok.100 ml. oleju

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami, solę i śmietaną. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na ciasteczka. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.Posypać tartą bułką albo pokruszyć z 3 biszkopciki.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 2. masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10-15 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem)
    Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Na koniec dodać olej i też chwilkę zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 4. ciasteczka-Z pozostawionego ciasta zrobić ciasteczka. Można jak tu, wyciskając w silikonowej macie. Albo wykroić jakąś foremką, czy po prostu ciasto rozkruszyć.Ciasteczka ułożyć na bezie.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 5. Piec ok.70 min.w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem 6. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować