Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką w kształcie ciasteczka. Szarlotka oblana polewą cytrynową. Tą szarlotkę upiekłam w zeszłym tygodniu a w tym musiałam powtórzyć, bo bardzo rodzinie zasmakowała.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
-5 żółtek
-150 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-250 g. masła lub margaryny
-2 łyżki gęstej śmietany 18 %
-500 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
-2,5 kg. jabłek na czysto
-3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
-50 g. masła
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta cynamonu
-bułka tarta albo pokruszone biszkopciki

BEZA:
-5 białek
-szczypta soli
-150 g. cukru
-1 śmietankowy albo waniliowy budyń
-ok.100 ml. oleju

LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-gorąca woda

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami, solę i śmietaną. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na ciasteczka. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.Posypać tartą bułką albo pokruszyć z 3 biszkopciki.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem2. masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10-15 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem)
    Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Na koniec dodać olej i też chwilkę zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem4. ciasteczka-Z pozostawionego ciasta zrobić ciasteczka. Można jak tu, wyciskając w silikonowej macie. Albo wykroić jakąś foremką, czy po prostu ciasto rozkruszyć.Ciasteczka ułożyć na bezie.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem5. Piec ok.70 min.w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje.
  • Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem6. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szarlotka z beząszarlotka z lukremSzarlotka z ciasteczkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z bezą

Dodane przez: Paulina11.03

Szarlotka z bezą

Przepyszna szarlotka na kruchym...

szarlotka z bezą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szarlotka z bezą

Fantastyczne kruche ciasto z dużą...

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Dodane przez: zzewa

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Nietypowa ale za to bardzo smaczna...

image-2a9m27v

Dodane przez: anita176

Ciasto kruszonkowe z pianką

Łatwe i smaczne ciasto z owocami.

jabłecznik z budyniem i bezą

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z budyniem i bezą

Pyszne ciasto z jabłkami, przekładane...

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Proste do wykonania, aromatyczne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE