Szarlotka z puszystą bezą

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Fantastyczne kruche ciasto z dużą ilością aromatycznych jabłek oraz puszysta warstwa bezy, wspaniała szarlotka!

ja
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na kruche ciasto

170 g mąki pszennej tortowa
40 g cukru
75 g masła zimnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie żółtka

Nadzienie z jabłek

1 kg jabłek antonówka lub szara reneta
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka startej skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bezę

3 sztuki białek
150 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z puszystą bezą

  • 1. Przygotowanie kruchego ciasta:

    1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.

    Przygotowanie jabłek:

    2.Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.

    Wykończenie ciasta:

    3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

    4. Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut.

    5.W czasie, kiedy ciasto piecze się, można zacząć przygotowywać bezę. Do szklanej lub metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty.

    6.Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st C, dosuszyć bezę jeszcze przez 12 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić przed podaniem.

    7.Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonbezajabłkakruche ciastosłodkie_życiejabłecznikciasto z jabłkamiszarlotka z beząciasto na imieninyciasto na imprezępomysł na ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Dodane przez: zzewa

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Nietypowa ale za to bardzo smaczna...

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Szarlotka z dużą ilością jabłek,...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mariosylwia

Szarlotka z bezą i kruszonką

:-) Gorąco polecam (-:

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Dodane przez: Ankkagl

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Delikatna, krucha szarlotka z przepyszną...

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

Dodane przez: juchab

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

Bardzo pyszna chrupiąca szarlotka....

Szarlotka z bezą i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z bezą i kruszonką

Mega kruche i maślane ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE