Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten znalazłam z mamy zeszycie,dodałam do niego bezę i jest rewelacyjna:)polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl. mąki
    3-4 łyżki cukru puru
    250 g margaryny
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku o pieczenia
    NADZIENIE:
    1 słiok jabłek prażonych
    2 łyżki cynamonu
    cukier do smaku
    BEZA:
    5 białek
    1,5 szkl. cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżka soku z cytryny

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wsypać na stolicę.miękką margarynę poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto.zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. jabłka pogdrzać w garnku z dodatkiem cukru i cymamonu,ostudzić.
    3. dno blachy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, następnie wyłożyć jabłka
    4. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny.wykładamy to na jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta,aby równomiernie pokryło warstwę piany.
    5.Pieczemy ok 50 minut w temp 180st C.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy