Szarlotka z bananem, śliwkami i świeżymi orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam świeże orzechy włoskie. Najlepiej takie bez skórki, są tak pyszne, że postanowiłam dodać je do aromatycznej szarlotki. Niebo w gębie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru białego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny (250gr)
    3 jajka
    MASA JABŁKOWO-BANANOWA
    500 gr obranych ze skórek i gniazd nasiennych jabłek
    1 banan
    2 łyżki cukru
    8 malutkich śliwek – mogą być 3-4 duże śliwki
    1 garść świeżych i obranych z skórek orzechów włoskich
    cynamon
    Margaryna i bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z bananem, śliwkami i świeżymi orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić w małą kostkę. Banana obrać ze skórki, pokroić w plastry, następnie na pół. Przełożyć razem z jabłkami i cukrem na patelnię i chwilę przesmażyć, aby jabłka zmiękły. Gotową masę odstawić do wystudzenia.

    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Formę o wymiarach 20cm x 30cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić formę. Na spodzie ułożyć masę jabłkowo-bananową. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i wcisnąć w masę jabłkową skórką na dół. Całe ciasto posypać świeżymi orzechami włoskimi. Na końcu całość oprószyć cynamonem.

    Piec w nagrzanym do 175stC. Piekarniku 40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Jabłka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować