Uwielbiam świeże orzechy włoskie. Najlepiej takie bez skórki, są tak pyszne, że postanowiłam dodać je do aromatycznej szarlotki. Niebo w gębie!
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru białego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (250gr)
3 jajka
MASA JABŁKOWO-BANANOWA
500 gr obranych ze skórek i gniazd nasiennych jabłek
1 banan
2 łyżki cukru
8 malutkich śliwek – mogą być 3-4 duże śliwki
1 garść świeżych i obranych z skórek orzechów włoskich
cynamon
Margaryna i bułka tarta do formy
Cukier puder do dekoracji
Szarlotka z bananem, śliwkami i świeżymi orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokroić w małą kostkę. Banana obrać ze skórki, pokroić w plastry, następnie na pół. Przełożyć razem z jabłkami i cukrem na patelnię i chwilę przesmażyć, aby jabłka zmiękły. Gotową masę odstawić do wystudzenia.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Formę o wymiarach 20cm x 30cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić formę. Na spodzie ułożyć masę jabłkowo-bananową. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i wcisnąć w masę jabłkową skórką na dół. Całe ciasto posypać świeżymi orzechami włoskimi. Na końcu całość oprószyć cynamonem.
Piec w nagrzanym do 175stC. Piekarniku 40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze