SZARLOTKA Z ANANASEM

  • wyświetlono: 910 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szybka i łatwa. Z akcentem egzotycznym w postaci ananasa i wiórków kokosowych lub płatków migdałów.

doris_donia
  • 40min

Składniki

Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 6 łyżek cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g masła
• 90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
• 1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
• 900 g jabłek
• 500 g miąższu ananasa (zważonego po obraniu i wykrojeniu środka)
• 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
• 1/3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 cukier wanilinowy
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
• garść płatków migdałów lub wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

SZARLOTKA Z ANANASEM

  • szarlotka z ananasem1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Ananasa obkroić ze skóry, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić na kawałeczki, odmierzyć potrzebną ilość.
    Jabłka i ananasa włożyć do miski, dodać rodzynki jeśli używamy, cukier, cynamon, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
    Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na spodzie z ciasta. Posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
    Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. Można posypać cukrem pudrem. Czytaj więcej w

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-1dc6ri2

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z pianką jogurtową

Klasyczna, krucha szarlotka pachnąca...

Drożdżowe z ananasem

Dodane przez: benka

Drożdżówka z ananasem

Szybkie ciasto drożdżowe z ananasem.

Szybkie jogurtowe ciasto z ananasem

Dodane przez: edytaha

Szybkie jogurtowe ciasto z ananasem

Przepis znalazłam na opakowaniu...

Szarlotka z polewą śmietanową

Dodane przez: juchab

Szarlotka z polewą śmietanową

Tradycyjna i bardzo smaczna szarlotka...

szarlotka z kisielem

Dodane przez: capri

szarlotka(jabłecznik) z kisielem

wilgotna, z lekko cytrynowym aromatem,...

sernik z ananasem

Dodane przez: gogusia

Sernik z ananasem.

Lubię serniki, najlepsze są te...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE