SZARLOTKA Z ANANASEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka i łatwa. Z akcentem egzotycznym w postaci ananasa i wiórków kokosowych lub płatków migdałów.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 6 łyżek cukru pudru
    • szczypta soli
    • 200 g masła
    • 90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
    • 1/4 szklanki zimnej wody
    Nadzienie:
    • 900 g jabłek
    • 500 g miąższu ananasa (zważonego po obraniu i wykrojeniu środka)
    • 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
    • 1/3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
    • garść płatków migdałów lub wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka z ananasem 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Ananasa obkroić ze skóry, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić na kawałeczki, odmierzyć potrzebną ilość.
    Jabłka i ananasa włożyć do miski, dodać rodzynki jeśli używamy, cukier, cynamon, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
    Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na spodzie z ciasta. Posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
    Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. Można posypać cukrem pudrem. Czytaj więcej w
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować