Szarlotka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę,proszek i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
2.JABŁKA: obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazdka nasienne.
3.MASA BUDYNIOWA:Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie.
4.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Blaszkę (23x38)posmarować tłuszczem.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać jabłka gorącym budyniem i upiec ciasto w temp.180 stopni przez ok.50 min do momentu aż jabłka będą miękkie. Wierzch przykryć masą śmietanową(najlepiej na drugi dzień po upieczeniu).
5.MASA ŚMIETANOWA:Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.Masę równo rozłożyć na upieczonym cieście.Przybrać wierzch brzoskwiniami.
Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.
Komentarze