SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Przepysznie wygląda i smakuje:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO::
    40dag mąki pszennej
    20dag margaryny
    20dag cukru pudru
    4żółtka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

    JABŁKA: 2kg jabłek

    MASA BUDYNIOWA:
    2szklanki białego wina
    2szklanki soku jabłkowego z kartonu
    3 budynie śmietankowe bez cukru


    MASA ŚMIETANOWA:
    1/2 l śmietany kremówki
    cukier puder do smaku
    1 puszka brzoskwiń
    1 szklanka ajerkoniaku
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Mąkę,proszek i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
  • 2. JABŁKA: obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazdka nasienne.
  • 3. MASA BUDYNIOWA:Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie.
  • 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Blaszkę (23x38)posmarować tłuszczem.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać jabłka gorącym budyniem i upiec ciasto w temp.180 stopni przez ok.50 min do momentu aż jabłka będą miękkie. Wierzch przykryć masą śmietanową(najlepiej na drugi dzień po upieczeniu).
  • 5. MASA ŚMIETANOWA:Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.Masę równo rozłożyć na upieczonym cieście.Przybrać wierzch brzoskwiniami.
    Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować