Szarlotka węgierska z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą; wstawić do lodówki na godzinę.
2.obrać jabłka, zetrzeć je na tarce na plasterki, zmieszać z cynamonem. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
3.Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać.
4.Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej i wyspanej bułką formy (25x23cm)
Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
5.Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka,
zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę.
6.Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego!
Komentarze