szarlotka węgierska z orzechami

0 (0 ocen)

jakiś czas temu zobaczyłam ten przepis na jednym z blogów tak mi się spodobał że postanowiłam zrobić. Polecam bo ciasto jest bardzo pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    200 g zimnego masła
    180 g cukru
    szczypta soli
    1 duże jajko
    1 łyżka zimnej wody

    Nadzienie:
    1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    3 łyżeczki cynamonu
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 duże jajka
    pół szklanki cukru

    Dodatkowo:
    3/4 szklanki orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka węgierska z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą; wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. obrać jabłka, zetrzeć je na tarce na plasterki, zmieszać z cynamonem. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
  • 3. Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej i wyspanej bułką formy (25x23cm)
    Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
  • 5. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka,
    zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę.
  • 6. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować