Zachciało mi się szarlotki, ale takiej w wersji małej tartaletki. Jest bardzo efektowna i świetnie się prezentuje na stole.
60 min
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru(na słodki spód)
1/4 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie i wierzch
4-5 jabłek
1-2 łyżki cukru w zależności od słodkości jabłek
2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
pół szklanki mąki
pól szklanki cukru( u mnie brązowy)
100 g masła
Szarlotka w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy cienko pokrojone zimne masło i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio nie ogrzać go rękoma. Podlewamy wodą, mieszamy widelcem. Zawijamy w folię i na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 6 mm, delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy płat nad foremki. Odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem dno.
Podpiekamy około 15 minut w 180 C.
2.W międzyczasie obieramy i trzemy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i gdy puszczą wodę odciskamy. Dodajemy cukier i cynamon.
Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę.
Podpieczone spody napełniamy jabłkami, obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 C.
Komentarze