Szarlotka w wersji mini

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zachciało mi się szarlotki, ale takiej w wersji małej tartaletki. Jest bardzo efektowna i świetnie się prezentuje na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
    1 łyżka cukru(na słodki spód)
    1/4 łyżeczki soli
    125 g zimnego masła
    2 łyżki zimnej wody
    Nadzienie i wierzch

    4-5 jabłek
    1-2 łyżki cukru w zależności od słodkości jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    sok z połowy cytryny
    pół szklanki mąki
    pól szklanki cukru( u mnie brązowy)
    100 g masła

Szarlotka w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy cienko pokrojone zimne masło i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio nie ogrzać go rękoma. Podlewamy wodą, mieszamy widelcem. Zawijamy w folię i na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie wałkujemy na grubość 6 mm, delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy płat nad foremki. Odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem dno.
    Podpiekamy około 15 minut w 180 C.
  • 2. W międzyczasie obieramy i trzemy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i gdy puszczą wodę odciskamy. Dodajemy cukier i cynamon.
    Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę.
    Podpieczone spody napełniamy jabłkami, obficie posypujemy kruszonką.
    Pieczemy 30-35 minut w 180 C.

Komentarze

Podobne przepisy