Szarlotka w słoiku

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszniutka, szybciutka i wciągająca – takie właśnie jest szarlotka w słoiku.
Z podanej porcji przygotujesz 4 pokaźne porcje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml
    Składniki:
    3 szt. (600g) jabłek
    ¼ szklanki wody
    2 łyżki rumu
    1/3 łyżeczki kardamonu
    1/3 łyżeczki imbiru
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru
    180 g mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
    12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli
    Dodatkowo do ozdoby:
    Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Deser na zimno

Szarlotka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier, dolewam wodę i rum i całość smażę około 7 minut, aż wszystko się lekko zredukuje . Jabłka będą lekko twarde.
    Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników.
    Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone.
    Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które najbardziej lubimy).
    Szarlotka w słoiku gotowa. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować