Szarlotka w kruchym cieście ukryta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna szarlotka w formie tarty zachwyci podniebienie nawet najbardziej wybrednego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -2 szklanki mąki
    -2 jaja
    -200 g zimnego masła
    -4 łyżki cukru pudru
    -1 łyżka cukru waniliowego

    Nadzienie:
    -2 jabłka
    -1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    -cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka w kruchym cieście ukryta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder oraz cukier waniliowy. Siekamy, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
  • 2 2. Robimy kopczyk, wbijamy jaja, zagniatamy jednolite ciasto które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z powrotem zawijamy i wkładamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 26 cm. Wylepiamy foremkę tak by ciasto lekko wystawało nad jej brzegi. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.
  • 4 4. Na zapieczonym cieście układamy pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem jabłka. Następnie wyjmujemy z lodówki drugą porcję ciasta, rozwałkowujemy i znów za pomocą wałka przenosimy, tym razem na górę foremki. Ciasto dokładnie zlepiamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się ładnie zrumieni.
  • 5 5. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować