Szarlotka w kruchym cieście ukryta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder oraz cukier waniliowy. Siekamy, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
2.Robimy kopczyk, wbijamy jaja, zagniatamy jednolite ciasto które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z powrotem zawijamy i wkładamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 26 cm. Wylepiamy foremkę tak by ciasto lekko wystawało nad jej brzegi. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.
4.Na zapieczonym cieście układamy pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem jabłka. Następnie wyjmujemy z lodówki drugą porcję ciasta, rozwałkowujemy i znów za pomocą wałka przenosimy, tym razem na górę foremki. Ciasto dokładnie zlepiamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się ładnie zrumieni.
5.Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze