Jabłka:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
2 czubate łyżki kaszy manny
cynamon do smaku
Biszkopt:
5 białek (pozostałe z ciasta)
15 dag cukru
5 dag mąki zwykłej
6 dag mąki ziemniaczanej,
sok z 1 połówki cytryny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Szarlotka w dwukolorowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta. Podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
2.Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.
3.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao.
4.Wykonanie:
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłkach. Następnie najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180*C.
5.Przełożenie ciasta:
kruche ciasto - jabłka - biała masa biszkoptowa - ciemna masa biszkoptowa - kruche ciasto
Porady
Ciasto wyjmujemy z formy wystudzone, ja zrobiłam to z ciepłym ciastem i jabłka mi trochę wypłynęły :-))
Komentarze