Szarlotka w dwukolorowym biszkopcie

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    5 żółtek
    3 szkl mąki
    1 kostka margaryny
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
    2 czubate łyżki kaszy manny
    cynamon do smaku

    Biszkopt:
    5 białek (pozostałe z ciasta)
    15 dag cukru
    5 dag mąki zwykłej
    6 dag mąki ziemniaczanej,
    sok z 1 połówki cytryny
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka w dwukolorowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta. Podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
  • 2. Jabłka:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.
  • 3. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao.
  • 4. Wykonanie:
    Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłkach. Następnie najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180*C.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    kruche ciasto - jabłka - biała masa biszkoptowa - ciemna masa biszkoptowa - kruche ciasto

Porady

Ciasto wyjmujemy z formy wystudzone, ja zrobiłam to z ciepłym ciastem i jabłka mi trochę wypłynęły :-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować