Jak dla mnie jabłka najpyszniejsze są w tradycyjnej formie. Jeśli jabłka to oczywiście szarlotka. Taka na prawdziwym cieście, z bardzo dużą ilością jabłek i chrupiącą kruszoną, z migdałami ... niebo
1.
Mąkę przesiej przez sito do miski i wymieszaj z resztą sypkich składników. Wrzuć mocno schłodzone masło i posiekaj nożem na drobne kawałki. Zmrożone masło można też zetrzeć na tarce do jarzyn ;)
Dodaj jako, żółtko i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tak aby tylko składniki się połączyły.
Ciasto uformuj w walec, owić szczelnie folia i wstaw do lodówki na minimum 30 min.
2.
Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Można je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na plasterki. Nie polecam ścierania na tarce do jarzyn zbyt drobno, bo po podgrzaniu powstanie papka.
Jabłka upraż na teflonowej patelni z dodatkiem łyżeczki cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jabłka mają się troszkę rozpaść i odparować, ale powinny zostać wyraźne kawałki. Jabłka odstaw aby przestygły.
3.
¼ ciasta odłóż, a resztą wyklej okrągła formę do ciasta łącznię z brzegami. Na dno wsyp bułkę tartą (zabierze ewentualny nadmiar wilgoci z jabłek, a nie będzie wyczuwalna w cieście), następnie wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka pokrusz połowę odłożonego ciasta, posyp płatkami migdałowymi i na koniec pokrusz resztę ciasta.
4.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz około 1,5 godziny.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze