Szarlotka tradycyjna

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak dla mnie jabłka najpyszniejsze są w tradycyjnej formie. Jeśli jabłka to oczywiście szarlotka. Taka na prawdziwym cieście, z bardzo dużą ilością jabłek i chrupiącą kruszoną, z migdałami ... niebo

PolskaGotuje
  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- mąka pszenna (2 szklanki): 320 gramów
- cukru (1/2 szklanki): 100 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- masło (1/2 kostki): 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- żółtko: 1 sztuka
- smietana 22%: 2 łyżeczki
MASA JABłKOWA:
- jabłka (około 12 średnich sztuk): 1.5 kilograma
- cukier: 1 łyżeczka
- sok z połowy cytryny: 1 sztuka
- cynamon mielony: 1 szczypta
DODATKOWO:
- bułka tarta: 2 łyżki
- migdały w płatkach: 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka tradycyjna

  • szarlotka tradycyjna w całości1. Mąkę przesiej przez sito do miski i wymieszaj z resztą sypkich składników. Wrzuć mocno schłodzone masło i posiekaj nożem na drobne kawałki. Zmrożone masło można też zetrzeć na tarce do jarzyn ;)
    Dodaj jako, żółtko i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tak aby tylko składniki się połączyły.
    Ciasto uformuj w walec, owić szczelnie folia i wstaw do lodówki na minimum 30 min.
  • 2. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Można je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na plasterki. Nie polecam ścierania na tarce do jarzyn zbyt drobno, bo po podgrzaniu powstanie papka.
    Jabłka upraż na teflonowej patelni z dodatkiem łyżeczki cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jabłka mają się troszkę rozpaść i odparować, ale powinny zostać wyraźne kawałki. Jabłka odstaw aby przestygły.
  • Szarlotka tradycyjna kawałek3. ¼ ciasta odłóż, a resztą wyklej okrągła formę do ciasta łącznię z brzegami. Na dno wsyp bułkę tartą (zabierze ewentualny nadmiar wilgoci z jabłek, a nie będzie wyczuwalna w cieście), następnie wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka pokrusz połowę odłożonego ciasta, posyp płatkami migdałowymi i na koniec pokrusz resztę ciasta.
  • 4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz około 1,5 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnawegetariańskiekuchnia polskajesieńpiknikkolacja we dwojePRZYJĘCIE DLA DZIECIz_jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ylvldt

Dodane przez: Magster

SZARLOTKA

Szarlotka to ciasto które bardzo...

karpatka

Dodane przez: bieniaszka

Karpatka tradycyjna

Proste do wykonania, tradycyjne...

image-1q1ccox

Dodane przez: natalia2004

szarlotka

Pyszna szarlotka według przepisu...

Szarlotka

Dodane przez: Margaretka28

Szarlotka

Szarlotka- " jesienno -zimowe ciasto",...

szarlotka

Dodane przez: Martyna1991

Szarlotka

Lekko słodka,tradycyjna szarlotka...

kutia

Dodane przez: agarybak76

Tradycyjna kutia

Słodki deser, którego nie może...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE