SZARLOTKA TATRZAŃSKA- WERSJA ODCHUDZONA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tak pyszna jak w tatrach

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pełnoziarnista typ 1850 - 2 szklanki
    Masło- 1/3 kostki
    Ksylitol- 1/4 szklanki
    Jogurt naturalny- 2 łyżki
    Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
    Żółtko jaj- 2 sztuki
    Ksylitol w pudrze- do smaku (na wierzch ciasta)

    Masa jabłkowa:
    Jabłka- 6 dużych sztuk
    Ksylitol - do smaku
    Cynamon- 3 łyżeczki

Szarlotka tatrzańska- wersja odchudzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z zimną margaryną, żółtkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, jogurt i ksylitol. Wszystko ponownie zagnieść. Podzielić na 2 części. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
  • 2. Jabłka obrać,przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w misce z cynamonem i ksylitolem.
  • 3. Blachę kwadratową wyłożyć papierem. Połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki o wymiarach 21*21cm. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć,a następnie delikatnie przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek.
  • 4. Piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
    Wierzch można posypać ksylitolem w pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy