Szarlotka tatrzańska- wersja odchudzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagnieść z zimną margaryną, żółtkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, jogurt i ksylitol. Wszystko ponownie zagnieść. Podzielić na 2 części. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Jabłka obrać,przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w misce z cynamonem i ksylitolem.
3.Blachę kwadratową wyłożyć papierem. Połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki o wymiarach 21*21cm. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć,a następnie delikatnie przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek.
4.Piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Wierzch można posypać ksylitolem w pudrze.
Komentarze