Szarlotka tatrzańska

0 (0 ocen)

I jak tu nie lubić szarlotek jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek.

Składniki:


  • Ciasto kruche:
    300 g mąki krupczatki
    200 g mąki orkiszowej typ 650
    250 g masła irlandzkiego
    80 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie:
    3 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    3-4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać przygotować nadzienie.
    Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek.
    Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki).
    Piec w 180 stopniach około 1 godziny.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować