Szarlotka sypana z masą makową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szarlotka znana wielu osobom, jednak w zupełnie innej odsłonie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/4 szklanki cukru

    Nadzienie:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 duża puszka masy makowej
    50 g kandyzowanej skórki cytrynowej

    Dodatkowo:
    100 g masła lub margaryny
    cukier puder do obsypania
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka sypana z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.

    Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części.

    Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek.

    Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka.

    Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników.

    Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować