Szarlotka sypana z bezą

  • wyświetlono: 313 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wczoraj wieczorem tak sobie siedziałam i pomyślałam, a może by tak upiec jakieś ciasto. Kupione miałam jabłka więc padło na szarlotkę, tym bardziej że mojej przyjaciółki mąż uwielbia. Długo nie myśląc wzięłam się za robotę i szybko wykonałam szarlotkę. Nie ma w niej nic skomplikowanego szybko się robi i szybko piecze, a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki na ciasto :

4 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

0,5 szklanki cukru kryształ,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka cukru waniliowego lub dowolnego aromatu,

0,5 kostki margaryny ( palma ).



masa jabłkowa :

1 kg jabłek ( miałam z sady mazowieckie z Biedronki ),

1 galaretka 75 g malinowa lub smak dowolny,

1 łyżeczka soku z cytryny.



piana z białek inaczej beza :

4 białka,

szczypta soli,

1 szklanka cukru kryształ,

1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego.

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka sypana z bezą

  • ciasto1. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy dodać żółtka oddzielone od białek oraz wkroić margarynę. Wszystko wyrobić ręką na tak zwany piasek aby ciasto było sypkie.
  • ciasto2. Jak już mamy przygotowane sypkie ciasto wtedy jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz suchą galaretkę i całość wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką ( jabłek nie słodzić ).
  • ciasto3. Gdy mamy również przygotowane jabłka wtedy z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, aż ubijemy pianę na sztywno ( dobrze ubita piana z białek będzie się błyszczeć i odwracając miskę do góry dnem nie wypadnie z miski ). Do ubitej piany wsypać suchy budyń i znowu zmiksować.
  • ciasto4. Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy do blaszki 31 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać większą część ciasta sypanego, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i wyrównać powierzchnię. Na jabłka wyłożyć ubitą pianę również ją wyrównać.
  • ciasto5. Na wyłożoną pianę z białek posypać resztę ciasta sypkiego. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową aby się nie spalił wierzch. ( Dużo zależy od piekarnika jaki mamy ). Piec do suchego patyczka, studzić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
  • ciasto6. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem ale nie ma takiej konieczności. Na drugi dzień wyjąć ciasto z blaszki i pokroić na dowolne kawałki. Kroi się dość dobrze choć kruszonka z wierzchu trochę się łamie ale to normalne gdy dobrze na chrupko upieczone.
  • ciasto7. Taka szarlotka to świetny dodatek do lodów, ale równie pysznie smakuje ze świeżo zaparzoną kawą. Może nie wygląda za ciekawie ale zapewniam was że wyszła przepyszna i nie ma zakalca. Jeśli ktoś jest miłośnikiem szarlotek czy jabłeczników serdecznie zapraszam po przepis.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserszarlotkaszarlotka z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka sypana z masą makową

Dodane przez: jolao

Szarlotka sypana z masą makową

Szarlotka znana wielu osobom, jednak...

Szybka szarlotka z bezą

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Szybka szarlotka z bezą

Prosta i szybka szarlotka z dodatkiem...

Szarlotka sypana

Dodane przez: Przepisy Online

Szarlotka sypana

Ciasta na szarlotkę sypaną nie...

szarlotka z bezą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szarlotka z bezą

Fantastyczne kruche ciasto z dużą...

Szarlotka z kisielową bezą

Dodane przez: dorota w

Szarlotka z kisielową bezą

Najlepsza szarlotka! Lekko cynamonowe...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: Paulina11.03

Szarlotka z bezą

Przepyszna szarlotka na kruchym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE