Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Najprostsza i najszybsza szarlotka jaką znam! Podawana na ciepło z lodami waniliowymi, zaspokoi niejednego łasucha.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • tortownica - średnica 26cm

    1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka kaszy manny, 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia, 10 sztuk średnich jabłek, cynamon, 3/4 kostki zmrożonego masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać w misce i podzielić na 3 części.
    Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
    Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek oprószyć delikatnie cynamonem).

    Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

    Zmrożone około pół godziny wcześniej masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

    Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
    Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.
    Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować