Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać w misce i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek oprószyć delikatnie cynamonem).
Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Zmrożone około pół godziny wcześniej masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.
Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub czekoladą.
Komentarze