• 1 godz. 15 min

Szarlotka sypana to moja ulubiona wersja szarlotki - robi się ja szybko, jest nieskomplikowana i pyszna :) ! I ten jej chrupiący wierzch... Mniam ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru (można dać mniej, jeśli masz słodkie jabłka)
    1 szklanka kaszy manny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    cynamon - wedle uznania - u mnie obowiązkowo ;) !
    3/4 kostki masła + odrobina do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    2. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.

    W tym momencie włącz piekarnik, nastaw na 180 C

    3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
    4. Na dno tortownicy wysyp jedną z trzech części suchych składników, wyrównaj. Na nich rozłóż połowę jabłek, wyrównaj i posyp cynamonem. Następnie znów dodaj suche składniki - później jabłka + cynamon i na końcu suche składniki.
    5. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Piecz około 60 minut.

Porady

Uwaga ! Warto podczas pieczenia, poziom niżej pod naszą tortownicą położyć większą formę, by nadmiar tłuszczu i soku nie zabrudził nam piekarnika ;) Ja szarlotkę podaję na ciepło wraz z gałką lodów i odrobiną bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować