Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna i bardzo prosta szarlotka

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki Sypkie:

    1,5 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu

    Składniki na nadzienie:

    1,5kg kwaśnych jabłek
    1 czubata łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru kryształu
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Ponadto:

    100g zmrożonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce. Podzielić na 3 części.
  • 2. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  • 3. Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.
  • 4. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.
  • 5. Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
  • 6. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić tortownicę do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować